Mindtuning

Oorzaken

Hyperventilatie fysiek en mentaal

Aanhoudende fysieke en mentale belasting verstoren uw lichaamsfuncties. Deze verstoren op hun beurt weer uw mentale formaties. Uw geest laat het afweten, u raakt gedesoriënteerd en uw lichaam reageert daar weer op met transpiratie, hartkloppingen, of bijvoorbeeld hyperventilatie.

Pavlov-effect

Hebt een specifieke angst voor iets? Wanneer u in een bepaalde situatie met deze angst wordt geconfronteerd, krijgt u meteen een hyperventilatie-aanval. In uw gedachten is deze specifieke situatie opgeslagen als iets bedreigends: dit is het pavlov-effect.
Vormen van specifieke angsten zijn bijvoorbeeld hoogtevrees, claustrofobie, sociale angst en agorafobie. De stimulus is dan de paniek die u ervaart.

Zorgen en piekeren

Op aanhoudende zorgen, zoals om een relatie, het gezin, of een ingrijpende gebeurtenis, reageert men snel met klachten als hyperventilatie. Ook zakelijke ongerustheid in periodes van recessie veroorzaken hyperventilatie. U kunt uw stress of burn-outniveau testen op stresstest.nl.

Oververmoeidheid

Wanneer u roofbouw pleegt op lichaam, gaat het protesteren: het geeft u een seintje om gas terug te nemen. Een ongezonde levenstijl, weinig lichaamsbeweging, en/of het ontbreken van ontspanning en plezier maken u fysiek en mentaal minder weerbaar. Op deze momenten slaan hyperventilatie, maar ook angstklachten in het algemeen, gemakkelijk toe. 

Angst en paniek

Bij angst, paniek en depressie is hyperventilatie een algemeen gehoorde klacht. Bij dit soort klachten vernauwt u uw bewustzijn: u mist dan het vermogen om zaken in een gezond perspectief te plaatsen. Wanneer een reactie als hyperventilatie u vervolgens weer overvalt, wordt u nóg angstiger. U belandt in een vicieuze cirkel, waaruit u zich moeilijk onttrekt.

Behandeling hyperventilatie

Een opgejaagde ademhaling is dus altijd een reactie, waarbij innerlijke factoren, zoals de bewustzijnsvernauwing bij angst en paniek, vaak de directe aanleiding zijn. Een goede interventie bestrijdt niet het symptoom, maar dringt direct door tot de kern van het probleem.
Lees ook de rubriek behandeling.

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

Van fobie naar vrijheid

Boek: Van fobie naar vrijheid
Angst om met een auto de snelweg op te gaan, angst om te blozen, om naar een verjaardag te gaan. Dertien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een fobie.Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
YouTube icon
Vimeo icon