Mindtuning

Wat is hyperventilatie?

Een symptoom

Hyperventilatie betekent 'teveel' (hyper) ademen (ventilatie). Het is een symptoom van angst, paniek, stress, of oververmoeidheid.

Verklaring

Als we ademen, ademen we zuurstof in en koolstofdioxide (CO2) uit. Omdat u bij een opgejaagde ademhaling sneller uitademt, daalt de CO2-waarde in uw bloed. Uw bloed wordt minder zuur. Dit verklaart gevoelens als duizeligheid. Zie ook Symptomen.

Zuurstoftekort?

Een hyperventilatie-aanval is beangstigend: u hebt het gevoel dat u onvoldoende zuurstof krijgt, en misschien zelfs stikt. Het tegendeel is echter het geval: u ademt juist méér zuurstof in dan normaal. Het is dan ook beslist uit te sluiten dat u tijdens een aanval te weinig zuurstof krijgt en stikt.

Flauwvallen

Bent u bang om tijdens een hyperventilatie-aanval flauw te vallen? In theorie is dit inderdaad mogelijk, maar in de praktijk komt het nauwelijks voor. Hyperventilatie is namelijk vooral een angstreactie. Hierdoor produceert uw lichaam meer adrenaline, en adrenaline activeert juist en houdt u dus wakker en alert.

Flauwvallen wordt normaal gesproken niet veroorzaakt door hyperventilatie. Pieter Frijters ontdekte dat flauwvallen vaak te maken heeft met hoe u naar dingen kijkt. Even simpel als revolutionair zijn de handige tips tegen hyperventilatie en flauwvallen die hij speciaal hiervoor ontwikkelde.

Twee soorten hyperventilatie

Hyperventilatie doet zich globaal in twee vormen voor:

  • Acute hyperventilatie;
  • Chronische hyperventilatie.

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie treedt de versnelde, opgejaagde ademhaling plotseling op: u krijgt een aanval. Deze vorm is het meest beangstigend.

Chronische hyperventilatie

Bij chronische hyperventilatie hyperventileert u voortdurend. Dit gebeurt vaak zonder dat u het merkt. Naarmate u zich meer bewust wordt van uw hyperventilatie en de bijbehorende symptomen, wordt de kans op een hyperventilatie-aanval groter. En hoe meer u er op let, hoe erger uw probleem wordt. U gaat waarschijnlijk meer op uw ademhaling letten, waardoor deze 'afgestemd' raakt op uw ademhaling. Zo bestaat de kans dat het alleen maar erger wordt. 

NB: het woord ‘chronisch' bij chronische hyperventilatie duidt op ‘voortdurend'. Het betekent niet dat uw klachten niet zullen overgaan. Chronische hyperventilatie is even gemakkelijk te verhelpen als acute hyperventilatie.

Pieter Frijters | Mind Tuning: Loslaten.

Direct aan de slag
met het oplossen van je probleem?

Dat kan nu ook online!
Klik HIER voor meer info.

Van fobie naar vrijheid

Boek: Van fobie naar vrijheid
Angst om met een auto de snelweg op te gaan, angst om te blozen, om naar een verjaardag te gaan. Dertien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een fobie.Blijf in contact

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
YouTube icon
Vimeo icon